Aloe vera - rastlina nesmrteľnosti


Spracovanie a použitie

17.08.2012 20:38

 

Trochu teórie:

Rastlina Aloe rastie divoko v polopúštných oblastiach s horúcim podnebím. Nejlepšie sa jej darí v suchej, piesčitovápenatej pôde. V dnešnej dobe je rastlina pestovaná komerčne v mnohých krajinách. Objavy nových liečivých vlastností rastliny (iné než preháňavých - hnačkovitých) a objav stabilizácie gélu rastliny vyústily v neuveriteľný dopyt po výrobkoch z Aloe vera. Je všeobecne známe, že nejefektivnejšia liečbu poskytuje gél priamo z čerstvého listu. Na zabezpečenie obrovského dopytu sa v súčastnej dobe Aloe vera pestuje na rozsiahlych plantážach v južnom Texase, Mexiku a karibskej oblasti. Vo veku 3-5 rokov dosahujú listy dospelosti, merajú 50-60 cm a vážia 1-1,5 kg. Opatrne sa ručne odrezávajú od spodu rastliny a prevážajú se okamžite do blízkej továrne k ručnému spracovaniu, kde sa rastliny zbavujú zelenej kože listov spolu so žltočervenou miazgou (aloe, latex, žltá miazga, droga aloe), ktorá obsahuje aloín vyvolávající u niektorých ľudí kožnú alergiu a pri vnútornom použití preháňanie - hnačky.
 

Nejcennejší je pod týmito vrstvami obsiahnutý priesvitný jemne biely gél, ktorý sa musí do 12 hodín stabilizovať, aby si zachoval rovnaké vlastnosti ako čerstvý gél z listov. To všetko vďaka Billovi Coatsovi, ktorý vynašiel a patentoval realizovaťeľnú techniku konzervácie.
 

Stalo se zrejmým, že rastlina, ktorá môže býť ľahko pestovaná v púšti, na poli, v záhrade alebo na balkóne a má schopnosť hojiť množstvo zranení a nemocí, môže spôsobiť zmätok v kontrolovanom svete veľkého medzinárodného lekárskeho a najmä farmaceutického priemyslu!

Pripomeňme si, že vo väčšine tzv. vyspelých krajín sú nové lieky a produkty založené na rastlinných výťažkoch schválených oficiálnymi úradmi len v prípade, že je presne známe ich chemické zloženie. Preto aj storočiami osvedčená aloe, ktorá bola neoddeliteľnou súčasťou lekárničiek tradičných liečiteľov a bylinkárov, nebude oficiálne uznaná, pokiaľ nesplní podmienky príslušných úradov. A keď k tomu pridáme konkurenčný boj vedený farmaceutickými gigantami lepšie pochopíme prečo finančné záujmy často s úspechom brzdia alebo zastavujú voľný predaj vynikajúcich prírodných produktov. Študentom na fakultách medicíny je vštepovaná myšlienka, že len lieky odskúšané (aj napriek ich nezanedbateľným vedlajším účinkom) sú to jediné správne čo chorým luďom dokáže pomocť. Nikto v dnešnej dobe plnohodnotne neukáže študentovi medicíny aj možnosti alternatívnej medicíny s využitím sily prírody.
 

Aloe Vera však dokáže prenikať dermálnou vrstvou a preto pôsobí aj zvnútra tela. Vďaka tejto vlatnosti hojí rezné rany, spáleniny, odreniny a je schopná nahradzovať aj tukové bunky kostí. Aloe vera gél pôsobí ako prírodný čitič (obsahuje saponiny), prechádza tkanivom vďaka prítomnosti lignínu. Pracuje jako anestetikum v miestach, kde je aplikovaný. Zmierňuje bolesti aj hlboko pod povrchom tela, napr. vo svaloch, kĺbnych spojeniach apod. Je baktericidný, pokiaľ je aplikovaný vo vysokej koncentrácii niekoľko hodín v priamom kontakte s baktériami. Dokáže likvidovať vírus a je fungicidný za rovnakých podmienok, ako je uvedené vyššie. Je protisvrbiaci, redukuje krvácanie, znižuje teplotu zapálených častí tela. Je protizápalový. Pôsobí ako prírodný zvlhčovač, dodáva vlhkosť všetkým vrstvám pokožky. Zvyšuje normálne bunkové množenie, čím urýchľuje regenerativnú fázu hojivého procesu. Rozťahuje kapiláry (krvné cievy najmenšieho priemeru), rozbíja a trávi mŕtve tkanivo. Je výživný pre telo a kožu, poskytuje širokú škálu vitamínov, minerálov, sacharidov, enzýmov a aminokyselín. Je veľmi efektívny pri likvidácii virulentných druhou vaginálnych trichomonád. Protože aloe obsahuje veľmi cenné enzýmy, aminokyseliny , mineráli, vitamíny, rastlinné glykosidy a antrachinony, ktoré pomáhajú z organizmu odplavovať toxické látky, preto je najúčinnějším prírodným detoxikačným prostriedkom 3. tisícročia.
 

Jednotlivé uvedené účinky môžu byť dosiahnuté pomocou jedného či viacero liekov. Väčšina z nich je na lekársky predpis, sú drahé a majú množtvo vedľajších účinkov. Aloe vera poskytuje tieto účinky bez akýchkoľvek známych vedľajších príznakov." (MUDr. Mgr. Jolana Těšinová, krátené)

—————

Späť