Aloe vera - rastlina nesmrteľnosti


Pestovanie Aloe v domácich podmienkach

21.07.2014 22:23

Dnes Vám prinášam pár základných informácií o pestovaní Aloe vera u Vás doma v kvetináči ako i link na podrobnejšie info.
V prvom rade si treba uvedomiť, že doma v kvetináči nikdy nevypestujeme kvalitnú Aloe (teda aspoň nei na Slovensku). Kvalitné aloe potrebuje mať pre svoj rast a aj pripisovaný prínost ideálne podmienky. Aké teda sú tie ideálne podmienky?

- vyššia nadmorská výška (nad 800 m) 

- čisté prostredie

- Aloe znáša horúce dni a studené noci. 

- Rastie aj v sopečnej pôde. 

- Má rado dostatok vetru (no nie prievan)

- pôdu ktorá nezamŕza. 

Na profesionálnych plantážach je sledovaná voda, vzduch i pôda a je vylúčené použitie umelých hnojív či pesticídov. Nové polia sú osadené sadenicami, pochádzajúcimi z materských rastlín. Na jeden hektár poľa sa vojde cca 15000 rastlín. Žať by sa mali zrelé listy, teda staršie troch rokov. Šetrný zber Aloe by mal prebiehať zásadne ručne. Z jednej zdravej rastliny sa zožne 6 listov 3x do roka. Zrelý list má minimálne 50 cm na dĺžku a je v základni cca 12-14 cm široký. Ďalej je Aloe prepravená do výroby. Tam by sa mala použiť len dužina. Šupka listov Aloe totiž obsahuje laxatívnu látku aloín a ďalej latex, ktorý môže spôsobiť zažívacie problémy. I keď má Aloe ako domovský kontinent Afriku, pestuje sa dnes táto sukulentná rastlina naprieč celým svetom. Aloe je komerčne pestovaná najmä v Austrálii, Mexiku, USA, Indií, Číne, Keni, Juhoafrickej republike, Dominikánskej republike, na Kube a Jamajke.

A tu nájdete niečo podrobnejšie o pestovaní Aloe vera v domácom prostredí:

https://www.ceskenapady.cz/pestovani-aloe-vera-cnp-1039-7006.html

v skratke (doprajte aloe 8 hodín slnka, bez prievanu suchú pôdu, každoročne presadiť a občas poliať, pre aloe voľte menší kvetináč).

—————

Späť